La tortilla - Tortilla
A los estudiantes les gusta la tortilla: está rica y es barata. Y todos saben que los estudiantes no son muy ricos. Para hacer una tortilla se necesitan:
- un kilo de patatas,
- tres cebollas grandes,
- medio litro de aceite vegetal,
- diez huevos,
- sal, pimienta
Primero hay que pelar y cortar las patatas y las cebollas en trozos (más o menos de un centímetro de anchura). Luego hay que freír las cebollas (en una sartén, con tres cucharadas de aceite) y las patatas (en otra sartén o en una olla, con el resto del aceite). Escurrir las patatas del aceite. A continuación hay que romper los huevos y mezclarlos con las cebollas, patatas, sal y pimienta.
En este momento se pueden añadir otros ingredientes (por ejemplo jamón o pimiento). Por fin se debe asar la tortilla en el horno, a 180 centígrados, por 30 minutos. La tortilla se puede servir sola o con el pan.
¡Que aproveche!
Słówka:
rico - smaczny / bogaty todos - wszyscy necesitar - potrzebować un kilo - kilogram las patatas - ziemniaki cebolla - cebula grande - duży / duża medio - pół, połówka un litro - litr el aceite - olej vegetal - roślinny la sal - sól la pimienta - pieprz pelar - obrać (ze skórki) cortar - kroić un trozo - kawałek más o menos - mniej lub więcej la anchura - szerokość freír - smażyć la sartén - patelnia una cucharada - łyżka |
la olla - garnek el resto - reszta, pozostałość escurrir - odsączać, odcedzać a continuación - następnie romper - rozbić mezclar - mieszać poder - móc añadir - dodać otros - inne un ingrediente - składnik por ejemplo - na przykład el jamón - szynka el pimiento - papryka deber - musieć asar - piec (czasownik) el horno - piekarnik un centígrado - stopień Celsjusza servir - podawać, serwować sola - sama el pan - chleb ¡Que aproveche! - Smacznego! |
Objaśnienia:
Ser rico / estar rico:
W poprzednich lekcjach mówiliśmy o różnicach między czasownikami „ser” i „estar”. Istnieje grupa przymiotników których znaczenie zmienia się w zależności od tego czy zostaną użyte z jednym czy z drugim:
ser rico - być bogatym
estar rico - być smacznym
Mi jefe es rico. - Mój szef jest bogaty.
Este plato está rico. - To danie jest smaczne (pyszne).
Este hombre es rico. - Ten człowiek jest bogaty.
Este hombre está rico. - Ten człowiek jest smaczny (opinia kanibala).
Znaczenie zmieniają też przymiotniki „bueno” i „claro”:
Esta mujer es buena. - Ta kobieta jest dobra.
Esta mujer está buena. - Ta kobieta jest ładna.
Esta oficina es clara. - To biuro jest jasne (oświetlone).
Esta idea está clara. - Ten pomysł jest jasny (oczywisty).
Czasownik „necesitar” i „poder”:
Pierwszy z czasowniów oznacza „potrzebować”:
Necesito un tenedor. - Potrzebuję widelca.
Można tego czasownika używać również w konstrukcji „potrzebny jest / potrzebne są” (dosłownie „potrzebuje się”). Należy wtedy pamiętać o zgodności podmiotu z orzeczeniem (ta sama liczba):
Se necesita cebolla. - Potrzebna jest cebula.
Se necesitan cebollas. - Potrzebne są cebule.
Identyczna zasada odnosi się również do innych czasowników (n.p. poder):
Se puede añadir jamón. - Można dodać szynkę.
Todas las cosas dificiles se pueden entender con un poco de paciencia. - Wszystkie trudne rzeczy można zrozumieć przy odrobinie cierpliwości.
Uwaga: czasownik „poder” jest nieregularny. Odmienia się następująco: puedo, puedes, puede, podemos, podéis, pueden.
Łączenie czasownika z zaimkiem osobowym:
Kiedy zaimek osobowy zastępujący rzeczownik (lo, la, los, las) stoi po czasowniku to występuje ich połączenie:
Hay que pelar las patatas y cortarlas. - Trzeba obrać ziemniaki i je pokroić.
Hay que romper los huevos y mezclarlos. - Należy rozbić jajka i je wymieszać.
Kulinarne:
Przepis podany w treści lekcji jest autentyczny i wielokrotnie sprawdzony przez Autora tej lekcji (czyli przeze mnie ;] ). Tortilla jest nader łatwa w przyrządzeniu i trzeba się bardzo postarać aby coś nie wyszło. Nie trzeba się koniecznie trzymać proporcji składników podanych w treści lekcji - jeśli np. ktoś woli bardziej lub mniej cebulowy efekt. Istotne jest to aby jajka ładnie pokryły resztę składników (nie powinno ich być za mało).
Tortilla jest najsmaczniejsza po ostudzeniu, podana z chlebkiem.
Autor: Leszek Sienkiewicz